Yapı ruhsatı alan bina sayısında yüzde 28 artış yaşandı!
Türkiye İMSAD tarafından her ay yayınlanan sektör raporu, mayıs ayında iyimser tablolar çiziyor. Mayıs 2016 Sektör Raporu'na göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların 2016 yılının ilk üç ayında bir önceki yıla göre artış yaşandı. Artışlar bina sayısında yüzde 28, yüzölçümünde yüzde 31.6, değer olarak yüzde 38.5 ve daire sayısında yüzde 34.7 oranında oldu. Yapı ruhsatı verilen binaların 2016 yılı ocak-mart aylarında toplam yüzölçümü 52.1 milyon metrekare olurken, bu rakamın 28.2 milyon metrekaresini konut, 13 milyon metrekaresini konut dışı ve 10.8 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanı oluşturdu.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 7.2 arttı
İnşaat malzemesi sanayi üretimi mart ayında da artmaya devam etti. 2016 yılı Ocak-Mart döneminde sanayi üretimi 2015 yılı Ocak-Mart dönemine göre yüzde 7.2 artış gösterdi. Yılın ilk üç aylık döneminde en yüksek üretim artışı görülen üç ürün grubu metalden kapı ve pencereler, çelik boru ve profiller ile fırınlanmış tuğla ve karo ürünleri oldu. Hazır beton, boyalar, merkezi ısıtma radyatörleri, çimento, kireç ve alçı ile inşaat amaçlı alçı ürünleri üretimleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'un üzerinde artış gösterdi.

Mevcut inşaat işleri seviyesi mayısta 2 puan geriledi
Raporda, şubat ayından sonra hızlı bir artış eğilimi gösteren mevcut inşaat işleri seviyesinin mayıs ayında gerilediği belirtildi. Mevsimsellik etkisi ile mevcut inşaat işleri seviyesinde görülen hızlı toparlanmanın yerini erken bir gerilemeye bıraktığı, bu gerilemenin önümüzdeki aylardaki inşaat malzemesi talebini de olumsuz etkileyebileceğinin belirtildiği raporda, mevcut inşaat işleri seviyesinin mayıs ayında bir önceki aya göre 2 puan düştüğü belirtildi.

Konut satışlarında ivme kaybı
Konut satışları ise, şubat ve mart aylarındaki artışın ardından nisan ayında yüzde 10.9 düşüş gösterdi. Konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.9 azalarak 106 bin 348 adet olurken, birinci el satışlar nisan ayında yüzde 10.8 azalarak 46 bin 908 adet oldu. İkinci el satışlar da ise gerileme yüzde 10.9 oldu. Nisan ayında ipotekli satışlar ise yüzde 27.4 gerilerken, diğer satışlar yüzde 0.5 düşerek 72 bin 919 adet oldu.

İhracatta gerileme sürüyor
İç pazarda yapı ruhsatlarındaki artışla sektör gelecek dönem için umutlanırken, ihracattaki gerileme ise devam ediyor. Mart ayında ihracat yüzde 10.9 geriledi ve yıllık ihracat 16.3 milyar dolara düştü. İnşaat malzemeleri ihracatı mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.9 gerileyerek 1 milyon 388 bin dolara indi. Raporda, ihracatta yılın ilk üç ayında benzer oranlarda gerileme yaşandığına dikkat çekilirken, mevcut pazarlarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisinin halen etkili olduğu ifade edildi. İhracat, yılın üküç ayında yüzde 15.6 düştü.

Güven endeksi ilk kez mayısta geriledi
İnşaat sektöründe güven endeksi yıl içinde ilk kez mayıs ayında geriledi. Yüın ilk dört ayında inşaat sektörü güven endeksi 12.8 puan artış gösterirken, mayıs ayında nisan ayına göre 3.6 puan geriledi.
 
Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181