Emlak vergisi ödenmezse ne olur?
Emlak Vergi Kanunu'na göre emlak vergisi; arazi, arsa ve taşınmaz gayrimenkuller için alınan bir vergi türü olup, emlak vergisi ödenmezse cezai işlem yapılmaktadır. Emlak vergisi oranları gayrimenkullere (arsa, arazi, mesken ve işyeri) ait vergi ödeyeceği yıl itibariyle asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanır.

Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorundadır. Emlak vergisi ödenmezse vergiye tabi gayrimenkuller için aylık gecikme faizi uygulanacak olup, bu tutar ilgili gayrimenkule ödenecek emlak vergisi rakamı artış gösterebilir.

Emlak vergisi ödeme tarihleri 1. taksiti Mart-Nisan-Mayıs ayının sonu, 2. taksiti Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenir. (İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1. dönemde de ödeyebilirler)

Emlak vergisi zaman aşımı için düzeltme yapmak isteyen mükellefler; bildirimde bulunmak için Tapu belgesi, kimlik fotokopisi ve vergi numarası ile birlikte belediyenin emlak servisine müracaat edilmelidir. Vergi dairesinde tapu alış tarihi ve satıcının bildirimde bulunup bulunmadığını göz önüne alarak gerekli işlemi yapar. Eğer cezai durum söz konusu ise dilekçe verilerek ceza indiriminden yararlanılır.

Ayrıca emlak vergisi ödenmezse vergi ziyaı cezası kesilmektedir. Emlak Vergisi Kanunu'nun 32.maddesi gereğince uygulanan vergi ziyaı cezası gayrimenkullerin türüne ve maddi değerine göre değişiklik göstermektedir.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
alper 6 yıl önce

diyelımkı emlak vergısını 5 yıl ödemediniz ve 5 yıl sonunda zaman aşımı oldu sonra ne olur?

banner182

banner181