Başkan Uysal, Silivri 3. etap Kiptaş projesini tanıttı!

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul'da ikamet eden ve evi olmayan vatandaşların sahip olabileceği 1.508 konutluk Silivri 3. Etap Sosyal Konut Projesi’ni tanıttı ve ilk başvuruları aldı. Projede engelli vatandaşlara özel olarak tasarlanan 90 daire bulunduğunu vurgulayan Uysal, “Engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yaparak kurasız ev sahibi yapıyoruz. KİPTAŞ sosyal konut yapımına devam edecek” dedi.

BÜYÜK DEĞİŞİMİN 25. YILI…
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İBB Şirketlerinden KİPTAŞ’ın 1508 konuttan oluşan Silivri 3. Etap Konut Projesini basın mensuplarına tanıttı. Saraçhane Belediye Binasında gerçekleşen tanıtım töreninde, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve İBB Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler ile basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Başkan Mevlüt Uysal, KİPTAŞ 1994’ten bu yana konut inşa ettiğini belirterek, 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı seçilmesiyle başlayan büyük değişimin 24. yılının tamamlandığını ve 25. yıla girildiğini söyledi. KİPTAŞ’ın bugüne kadar 80 bine yakın konut inşa ettiğini ifade eden Başkan Mevlüt Uysal, “Fiilen 1995 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde konut üretmeye başlayan KİPTAŞ; Kağıthane, Pendik ve Başakşehir’de Hilal ve Başak Konutlarını yaparak işe başladı. Ben de Başak Konutları’na o dönemde taşındım ve daha sonra Başakşehir’de belediye başkanlığı yaptım. Yani KİPTAŞ’ın yaptığı konutların kalitesini fiilen kontrol etmiş olduk” dedi.

KİPTAŞ DAR GELİRLİLERE KONUT ÜRETMEYE DEVAM EDECEK
Ev sahibi olmayan dar gelirli vatandaşların insan onuruna yakışmayan evlerde oturmaması için KİPTAŞ’ın dar gelirlilere yönelik konut yapmaya devam edeceğini dile getiren Mevlüt Uysal, şöyle konuştu; “İstanbul'un ihtiyacı olan lüks konut yapan özel sektörde çok inşaat firması var. Kamu adına Emlak Konut şirketimiz var. İBB Başkanı olarak göreve geldiğimizde dar gelirlilere yönelik sosyal konutlar, örnek konutlar yapmak için karar aldık. KİPTAŞ, dar gelirlere yönelik örnek sosyal konut projeleri üretmeye devam edecek.”

Silivri 3. Etap Konutları’nın 24 ayda tamamlanması öngörüldüğünü, ancak 18-20 ayda tamamlamayı planladıklarını aktaran Uysal, “Alanlar 24 ay dairesini satamayacak. Çevre ve altyapı düzenlemelerini dikkate aldığımızda maliyetin altında konut veriyoruz. İstanbul’a hayırlı olsun” diye konuştu.

ENGELLİ VATANDAŞLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Silivri projesinde ve devamındaki konut projelerinde engelli vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapılacağına dikkati çeken Uysal, şunları kaydetti; “Silivri’de engelli vatandaşlarımıza 99 daire yapıyoruz. Engelli vatandaşlarımıza kuraya tabi olmadan giriş katları veriyoruz. Giriş katlarda da evin giriş ve çıkışı tekerlekli sandalyelerin girişine ve çıkışına uygun. Evin içi de mutfağı, lavabosu, ıslak zeminleri de engellilere uygun bir şekilde özel olarak yapılıyor. Bu evler, engelli vatandaşların müracaatlarıyla onlara verilecek. Hayırlı olsun.”

SIKIŞAN KENTSEL DÖNÜŞÜM İBB DESTEĞİYLE ÇÖZÜLECEK
İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının bazı belediyelerde başarılı olduğunu, ancak özel sektörün devreye girdiği bazı noktalarda sıkışmış vaziyette çözümü olmayan noktalara geldiğine dikkat çeken Başkan Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarında KİPTAŞ ile devreye girmiş oluyoruz. Göreve geldiğimizde açıkladığımız gibi kentsel dönüşümde vatandaştan hiçbir ilave para almadan ve ilave imar artışı olmadan, sadece daire metrekarelerini yüzde 20 küçülterek projeler yapacağız. İstanbul ortalamasında yüzde 20 kesintiden maliyetin yüzde 70’in elde edeceğimizi, geri kalan yüzde 30’u da İBB bütçesinden kaynak aktararak karşılayacağımızı öngörüyoruz. Bütçemizden bu yıl kentsel dönüşüme 1 milyar TL ayırdık. İstanbul'da ortalama her sene 2-3 milyar aktarabiliriz diye düşünüyoruz. Çünkü İstanbul'da İBB olarak kaynak üretebileceğimiz projelerimiz olabilir. Bu yıl zaten 1 milyarı daha aşan bir talep henüz oluşmadı. Nisan ayında Gaziosmanpaşa, Beyoğlu, Büyükçekmece ve Eyüp’te yeni sosyal konut projelerimiz olacak. Gaziosmanpaşa’da KİPTAŞ’ın yapacağı kentsel dönüşüm projesi için 320 milyon TL kaynak aktarma kararı İBB Meclisi’nden çıktı. Aynı şekilde Beyoğlu’ndaki 150 konutluk kentsel dönüşüm çalışmasına 30 milyon TL kaynak aktarılması da yine İBB Meclisi tarafından onaylandı. Önümüzdeki haftadan itibaren Beyoğlu Van Blokları’nda imar artışı yapılmadan 100 dairelik bir yere 120 daire yapılıyor. Vatandaşın cebinden 5 kuruş para çıkmayacak. Büyükçekmece Mimaroba’da 350 konutluk kentsel dönüşüm çalışmamız var. Bu yıl İstanbul genelinde 8-9 ilçede kentsel dönüşüm çalışmasına başlayacağız. KİPTAŞ İstanbul genelinde 7-8 bin yeni sosyal konut inşaatına başlayacak.”

DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞIN RIZASI ALINACAK 
İstanbul’daki önemli sorumluluklarından birinin de kentsel dönüşüm olduğunu ve dönüşüme vatandaşların tamamının imzalı mutabakatının alındığı yerlerde başlayacaklarını anlatan Uysal, bugüne kadar geri kalmış, ağır gitmiş işler varsa bunları da hızlandıracaklarını ve önümüzdeki 1 yıl içerisinde bitirme noktasına geleceklerini söyledi.

“Müteahhitlerimiz taleplerimizle uyarsa bazı bölgelerde vatandaşlarımız evlerine girebilecek” ifadesini kullanan Uysal, vatandaşların doğru projeleri görmesiyle kentsel dönüşüme daha çok talep geleceğine inandığını dile getirdi. Uysal, “Zorla hiç kimseye kentsel dönüşüm yaptırmayacağız. İmzasını getiren vatandaşlar için yerinde kentsel dönüşüm yapacağız. Hiç kimseden ilave para istemeyeceğiz. Ama daire metrekarelerinden yüzde 20 kesinti yapacağız. Hiçbir şekilde imar artışı yapmayacağız. İnşaatına başladığımız projeleri bitirip vatandaşlarımıza göstererek İstanbul’da kentsel dönüşümün nasıl olacağını birebir göstermek istiyoruz. Bunu da 1 yıl içerisinde göstereceğimizi düşünüyorum. Yani, kararımız şu konuda kesin; Hiçbir şekliyle orada kaçak kat varmış, ilave imar vereceğiz diye bir şeyimiz yok. 5 kat imarı olan yerde 6 kat yapılacak. Kentsel dönüşümde komşular problemi kendileri çözmeli ki biz onlara yardımcı olabilelim. Onlar kendi aralarında anlaşamadı da imzaları atmadı da, 'orada hadi kentsel dönüşüm yapalım' diye bir şeyimiz olmayacak. Dolayısıyla biz orada ilçe beledimiz devreye girsin, orada vatandaş çözüm adına adım atsın bekliyoruz. Vatandaş şu konuda haklı; Bir kat kaçak olan yerde bile, çözüm önerimiz var. Ama örneği olmadığı zaman vatandaş haklı olarak 'acaba' diyor. İmza atmaktan çekinebilir” şeklinde konuştu.

195 BİN LİRAYA 2+1 215 BİN LİRAYA 3+1 DAİRE…
1442 adet 92 metrekarelik 2+1 daire, 66 adet 112 metrekarelik 3+1 daire ve giriş katlarda engelli vatandaşlar için yapılan 90 adet 2+1 daire yer alacak. Proje kapsamında inşa edilecek binalar altı ve yedi kattan oluşacak. 

2+1 dairelerin fiyatları 195 bin TL, 3 +1 dairelerin fiyatları ise 215 bin TL olarak belirlendi. Daire sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam tutarın yüzde 20’sini peşin, geri kalan tutarı ise 120 ay banka kredili taksit imkanıyla ödeyebilecek. Ayrıca vatandaşlara KİPTAŞ’a vade farksız 36 ay ödemeli taksit imkanı da sunuluyor. 

Projede toplam 14 bin 100 metrekarelik yeşil alan bulunacak. 1200 metrekare alana da 3 adet çocuk oyun parkı yapılacak. Ayrıca projenin çevresine 22 bin 400 metrekarelik park alanı da yapılacak. Projede, Otopark Yönetmeliğine uygun olarak her daireye bir otopark olmak üzere toplam 1508 araçlık açık otopark mevcut.

Proje kapsamında 8 bin 80 metrekarelik alan üzerinde 5 bin 500 metrekare toplam inşaat alanında 980 öğrencinin eğitim görebileceği 28 derslik, 1 adet kütüphane, 120 kişilik tribüne sahip spor salonun da yer aldığı okul yapılacak. 

3 bin 500 metrekarelik alan üzerine 350 metrekare kullanım alanı olan 357 kişinin aynı anda ibadet edebileceği şadırvan ve tuvalet gibi alanların da olduğu cami inşa edilecek. Aşı, bebek izleme odası, gebe izleme ve aile planlama bölümü, emzirme odası, acil müdahale odası ve 2 adet muayene odalarının bulunduğu 250 metrekarelik sağlık ocağı hizmete alınacak.

KATILIM ŞARTLARI
Ön müracaat toplama 28 Mart – 18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.Başvuru yapmak isteyen vatandaşlar KİPTAŞ ofislerinden ve internet sayfasından edinebilecekleri başvuru formunda yazan banka hesabına 2+1 daireler için 1.000 TL, 3+1 daireler için 2.000 TL ücreti yatırdıktan sonra başvuru yapabilecek. İstanbul’da ikamet eden, reşit olan ve TC vatandaşı olan ve üzerine konut olmayan herkes başvuru yapabilir. Müracaatın konut sayısından fazla olması halinde noter huzurunda 28 Nisan 2018 Cumartesi günü kura çekilişi ile hak sahipleri belirlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181