Konut kredisi dosya masrafı iade!
Kredi kullanarak konut alacak kişilerin merak ettiği konut kredisi dosya masrafı iade detaylarını sizler için araştırdık.

Konut kredisi dosya masrafı iade detayları şu şekilde;
Konut kredisi kullanarak daire sahibi olmak isteyenler kredilerini alırken bazı masraflarla karşı karşıya kalıyor. Bu masraflar bankaların almış oldukları faiz, kar payı ve kendisi için almış olduğu diğer tüm masrafları kapsayan dosya masrafı adı altında ödeniyor. Fakat 7 Kasım 2013 tarihinde kabul edilen "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" kapsamında yer alan 'Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar Madde 5' ile konut kredisi kullanırken ödenen dosya masraflarının bazıları geri iade edilmeye başladı.

Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar 
MADDE 5- (1) Haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır.   

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu 7 Kasum 2013 Resmi Gazete ilanı için tıklayınız.

3 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 'Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' yayınlanana dek bankaların dosya masrafı ve diğer ücretler tanımlamaları sözleşmelerde net olarak belirtilmiyordu. Yayımlanan bu yönetmelik ile dosya masrafları netlik kazandı.

Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 3 Ekim 2014 Resmi Gazete ilanı için tıklayınız.

Kredi kullanırken ödenen ekspertiz ücreti, ipotek ücreti veya sigortalar dosya masrafına girmezken bu masraflar alınırken bankaların almış olduğu komisyon ücretleri dosya masrafına girmektedir. Ancak yasal olarak alınabilecek dosya masrafı kullanılan kredi tutarı üzerinden en fazla binde 5 oranındadır. 

Dosya masrafı iadesi 2019 detayları şu şekilde;
Ekim 2014 tarihinden önce kullanılan konut kredisinin dosya masrafı yasal dosya masrafı miktarını geçiyor ise; İkametin olduğu veya işlemin yapıldığı kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetleri'ne bankanın vermiş olduğu üzerinde alınan masrafların yazılı olduğu dekont ile başvuru yapılması gereklidir. Başvuru sırasında hakem heyeti tarafından bir dilekçe dolduruluyor ve başvurunun olumlu veya olumsuz olduğu 1 ila 6 ay içerisinde bildiriliyor.

Hakem heyeti dosya masrafının iadesini onaylar ise; Hakem heyeti hem bankaya hemde kredi kullanan kişiye dosya masrafının iade edileceğini beyan eder. Beyan sonucunda genellikle bankalar kredi kullanan kişiyi arayarak dosya masrafını iade eder. Fakat banka iadeye gerçekleştirmez ise bankanın çağrı merkezi veya şubedeye giderek hakem heyetinin olumlu olarak verdiği karar tebliğ edilir. Bu işlemden sona banka ya iadeyi gerçekleştirir ya da Tüketici Mahkemesi'ne itirazda bulur. İtiraz sonucunda mahkeme bankayı haklı bulur ise mahkeme masrafları kredi kullanan kişiden alınır.

Konut kredisi dosya masrafı iade detaylarını sizler için derledik. Kredi dosya masrafı geri alma 2019 ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181