'Kentsel dönüşüm planlı yapılırsa gelecekte ciddi büyüme katkısı sağlayacak'!
Konya Tesisat inşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Bilgi Paylaşım Programına Konya Müteahhitler Birliği (KOMUT) Başkanı ve Türkiye inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Sekreteri Şaban Topal konuk oldu.

İnşaat Sektörü Değerlendirme toplantısının açılış konuşmasında, sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çeken KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran, sektörel birlikteliklerin ortak projelerin geliştirilmesi ve sorunların çözüm noktasında köprü görevi üstelendiğini belirtti. Başaran, Konya inşaat Fuarı'nın canlandırılmasında çözüm ortağı olan KONTİMDER'in gayretlerine KOMÜT ün verdiği destekle gerek ziyaretçi sayısında gerekse kanlıma firma sayısında önemli artışlar kaydedildiğini söyledi.

KOMÜT Başkanı Şaban Topal ise hükümetin ülkemizi geleceğe taşımak adına önemli adımlar attığını belirtti. Topal, hükümetin desteğinin sektörü daha da geliştireceğine inanıldıklarını ancak bu gelişimi ve destekleri törpüleyen unsurlar olduğuna dikkat çekti. İnşaat demirinde yaşanan sorunlara hükümetin müdahale etmesi gerektiğim vurgulayan Topal, KOMUT olarak demir fiyatları ilgili önerilerini geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlara sunduklarım bildirdi.

DEMİRDE FİYAT SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Topal, sundukları öneriler hakkında şu bilgileri verdi: "Yüzde 40 olan ithalat vergisi yüzde 10'a düşünüşe de yetersiz kalmıştır. İthalat vergisinin sıfırlanması. Demirdeki KDVnin yüzde 18'den geçici olarak da olsa yüzde 9'a indirilmesi. Demir ithalatına hala yüzde 10 vergi varsa; ihracatına da yüzde 10 vergi getirilerek durumun eşitlenmesi. Demir üretim kapasitemizin yüzde 80'inin hurdadan üretilmesi, bu durumun hem dünyaya üretim hammaddesi ve hurda fiyat artışları açısından bağımlı olmamız, hem de hurdadan üretilen demir kalitesinin düşük olması sebebiyle demiri; demir cevherinden üretilmesinin teşvik kapsamı anlayışıyla desteklenerek, yurtdışına bağımlılık açısından bu büyük üretim ve istihdam alanımızın kurtarılarak, bağımsız ve kontrol edilebilir hale getirilerek, demir/çelik sektörünün bu tür fiyat manipülasyonlanndan korunması. Kamu müteahhitlerine demirdeki aşın fiyat artışından dolayı oluşan zararlarının fiyat farkı ödenerek giderilmesi." 

KENTSEL DÖNÜŞÜME DESTEK 
Kentsel dönüşüm projelerinin inşaat sektöründe yeni alanlar açtığını belirten Topal, piyasada aha nezdinde bekleyen bir talebin olduğunu, son çeyrekten itibaren alım cephesinde hareketliliğin artarak devam ettiğim söyledi. 2018 yılının son derece verimli bir yıl olacağını öngördüklerini vurgulayan Topal, "Kentsel dönüşümün planlı yapılırsa gelecekte ciddi büyüme katkısı sağlayacaktır. Eğer kentsel dönüşüm planlı bir şekilde yapılır ve önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı bir şekilde ilerlerse sektöre ciddi bir ivme kazandırır." dedi.

Konutta arz fazlalığı olduğunu kaydeden Topal, arsa üretiminde ve arsa fiyatlarının düşürülmesinde belediyelere önemli görevler düştüğüne işaret etti. Topal, "Konya'da konut arzının fazlalığım biliyoruz ama bunları resmiyete dökmek için çalışmalarımızı başlattık. Sektörümüz halen canlı ve bizlere daha uzun yıllar para kazandıracaktır ve istihdam fazlalaşacaktır. Ülkemizde çok güzel binalar yapılmaya başlandı. Onlar yapıldıkça biz daha da iyisini yapmak için adım atıyoruz. Sonuçta kazanan taraf bizim ülkemiz oluyor. Bir şeyi yaparken sadece, 'bana ne fayda sağlar' diye düşünmemek gerekiyor. Ülkeye faydası olursa zaten size de faydası olur." diye konuştu.

Toplantı sonrasında 2. KONTİMDER Masa Tenisi Turnuvası'nda birinci olan Cenk Alaybeyoğlu, ikinci Mustafa Polat ve üçüncü olan Gürol Turan'a kupaları verildi.

Ahmet Çzer / Konya Hakimiyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181