Bursa Büyük Sanayi Sitesi 2020'de tamamlanacak!
Küçük sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması çalışmaları kapsamında Bursa'da 1 milyar liralık yatırım bütçesine sahip Büyük Sanayi Sitesi'nde 3 bin dükkan için altyapı çalışmaları tamamlandı Projede üst yapı ihalesi için gün sayılıyor.

Şehir ile iç içe geçmiş küçük sanayi sitelerinin planlanacak alanlarda şehir dışına taşınması konusunda Türkiye genelinde kredi desteği sağlanması gibi teşvik edici uygulamalar hayata geçirilirken, Bursa, 2011 yılında temelini attığı Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Büyük Sanayi Sitesi yapılanmasında ikinci ihale sürecine gelindi. TOKİ ile örnek proje olarak başlatılan 1 müyar liralık yatırım bütçesine sahip Büyük Sanayi Sitesi projesinde, halihazırda 125 dükkan faaliyette. Bölgede, 24 sektörde toplam 3 bin dükkan yer alacak.

Kestel ilçesi Çataltepe mevkiinde 2011 yılında temel atıldığını hatırlatan BESOB Başkam Arif Tak, "TOKİ ile yapılan protokolde 1.5 yılda 10 bin dükkanın bitirilerek teslim edilmesi öngörülmüştü. Büyük bir talep vardı. Ancak bazı kurumların iptal davaları açması nedeniyle 6 yıl kaybettik. 2017 yılında davaları kazanarak yeniden hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. Bu süreçte bazı işletmelerin büyük metrekarelerde yer istemesi nedeniyle alanda küçültme yapıldı. Şu anda 3 bin dükkan için 2 milyon 300 bin metrekarelik bir alanda altyapı çalışmalarım tamamladık, üst yapı ihalesi için gün sayıyoruz. 125 dükkan faaliyete girdi. Demirciler, dokumacılar, oto tamircileri ve karosercüerin yer aldığı ilk ihalede 993 dükkan yer aldı. İkinci etap ihalesi de tamamlanıp bu yılın ikinci yarısında orada hızlı bir gelişme yaşanacak. 2020 yılında da tamamen bitirilecek ve 3 bin işletme orada faaliyete girecek. 15 yılda da geri ödemeleri tamamlanacak" dedi.

İşletmelerin ihtiyacına göre 100 metrekare ile bin 100 metrekarelik alanlar planlandığım belirten Tak, kompleks içerisinde restoran, kafe, cami gibi sosyal alanların yanı sıra PTT, yüksek okul, meslek lisesi, bankalar gibi hizmet alanlarının da yeralacağınıkaydetti.

Sanayi sitesinde yer alacak sektörler
Sanayi sitesinde yer alacak sektörler arasında ayakkabıcılar, bıçakçılar, soğutucular-bobinajcılar, PVC doğramacılar, demirciler, dokumacılar, elektrikçiler, geri dönüşümcüler, hırdavatçılar, işlemeciler, ısıtıcılar, karoserciler, kuru temizlemeciler, mobilyacılar, matbaacılar, mermerciler, oto boyacılar, oto kauçuk ve plastikçiler, oto tamirciler, yedek parçacılar, konfeksiyoncular, gıda üreticileri ve sandıkçılar yer alıyor. re

Arazinin genişletilmesi için çalışmalar yürütülüyor
Bursa'nin ihtiyacının 6 bin dükkan olduğuna işaret eden Arif Tak, arazinin genişletilmesi için de girişimlerde bulunduklarını duyurdu. Tak: "Şehir içinde tüm üretim yapanlardan taahhüt aldık, yeni yapılan bölgeye taşınacaklar. Bursa'da ihtiyaç aslında 6 bin dükkan. Alan genişletme talebinde bulunduk. TOKİ'den bin 300 dönüm alanüave olması durumu sözkonusu. Ancak o dayeterü gelmeyecek. Çevrede yer var. Biraz daha büyütüp tüm Bursa'nın ihtiyacım karşüama yönünde çalışma içerisindeyiz. Proje tamamlandığında bölgeye raylı sistem de ulaştırılacak. Bu da ulaşımı ciddi anlamda kolaylaştıracak" diye konuştu. Şehir içinde dağınık şekilde yer alan küçük esnafın bu bölgede tek çatı altında toplanacağına işaret eden Arif Tak, "Bu proje Bursa'yıkurtaracak, kente rahat nefes aldıracak bir projedir. Yapıldığında şehir dışında olan ancak kentin büyümesiyle birlikte artık şehir merkezinde kalan Beşevler Küçük Sanayi Sitesi ya da Yalova Yolundaki atölyelerin hepsi yeni alana taşınacak. Böylece kentin büyüme vizyonuna yönelik merkezlerde nitelikli alanlar açılacak" değerlendirmesini yaptı.

Esra Özarfat / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
melih önen 6 yıl önce

bursa büyük sanayi sitesi ne zaman bitip teslim edilecektir

Avatar
Melih Önen 6 yıl önce

BURSA BÜYÜK SANAYİ SITESI 3 ETAPTAMI BİTECELTİR

Avatar
Melih Önen 6 yıl önce

BURSA BÜYÜK SANAYİ SITESI KAÇ ETAPTA BİTECELTİR

banner182

banner181