Malatya Battalgazi kentsel dönüşüm çalışmalarına 3 mahalle daha eklenecek!
Battalgazi İlçesinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm yapılırken kentin bellek ve hafızasına uygun bir formatta yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Gürkan şunları dile getirdi:  “Kentsel dönüşüm noktasında Türkiye’de önde giden bir belediyeyiz. Kentsel dönüşümde hadise şu şekilde;  yaptığımız projeler Türkiye’de ses getirecek projeler ama bütüncül olarak bu işleri düşünmek lazım. Şehircilik bakanlığı ve büyükşehir ayağı var. Bununla ilgili Taştepe ile ilgili, Şehitfevzi ile ilgili, Beylerbaşı’yla ilgili şu anda planlar yapıldı büyükşehir onayına gönderildi. Kentsel yenilemeyi yaparken de kentin bellek ve hafızasına uygun bir yapı formatında yani mahalleliği esas alan veyahut ta kent hafızasını esas alan veyahut ta site yaparken de havadar, geniş yeşil alanları bol olan kentsel yenileme ve değişim planı yapıyoruz. Planlarla ilgili Aşağıgöztepe, Tandoğan dediğimiz yerde bu süreç başladı. Orduzu’da devam ediyor. Şehirfevzi, Beylerbaşı, Taştepe’dekilerin büyük bir kısmı bitti. Onlar Büyükşehir’e gönderildi. Önümüzdeki süreç içerisinde en büyük atılımımız da hedef anlamında kentsel yenileme olur. Biz şehirin eski kısmında olmamız hasebiyle şehirdeki binalar 40, 50, 60 senelik. Bu dönemde hem depreme dayanıklılık anlamında hem o dönemdeki insanların ihtiyaçları karşılama anlamında ihtiyaçlarına yeterlilik anlamında kifayet de etmiyor.”

“YENİ BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM HAMLESİ YAPMAK GEREKİYOR”
Başkan Gürkan: “Bu arada yeni bir kentsel yenilenme hamlesi gerçekleştirmek gerekir. Bunu yaparken de bizim kentsel dönüşüme bakış açımız bütüncül plan yapıp, bütüncül plandan lokal uygulamaların entegrasyonu itibariyle bütüne entegre edilmesi düzgün bir yapı ortaya çıkıyor. Beydağ’ındaki garabeti millete yaşatmamamız lazım diye düşünüyorum. Bizim 10 senedir söylediğimiz şey kentsel dönüşümle ilgili bütüncül planların yapılması, lokal uygulamalarla mevzu uygulamaları yapılması. Mevzu uygulamaları bütünleştirildiğinde bütüncül plana entegre edilmiş olarak bütüncül bir planın ortaya çıkması gerekir. Bizim kentsel dönüşüme yaklaşımımız budur.” dedi.

“ESKİ 3 HAVUZLARIN YOK OLMAMASI İÇİN GEREKLİ TALİMATLARI VERDİM”
Gazetemizde daha önce yer alan bir haberde  “3 Havuzlar’ın tekrardan canlandırılması” için Battalgazi Belediyesine yapılan çağrıya Başkan Gürkan şu şekilde cevap verdi: “ Biz çağrıların hepsini dinleriz ve dikkate de alırız.  Gereği yapılması gerekiyorsa da yaparız. Neticede Raşit Kısacık’ın göstermiş olduğu duyarlılığa teşekkür ederim. Malatya’nın bir değerinin, kimliğinin, hafızasının gün yüzüne çıkarılması ve onun için önderlik etmesi önemli bir hadise bizim için. Zaten katılımcı belediyecilik temel esasına dayanan yaklaşımı da budur.  Biz katılımcı belediyecilikte; sivil toplum örgütlerimizin, yerel kanaat önderlerimiz bunların fikir ve kanaatleri bizim yol haritamızın, pusulamızın belirlenmesinin temel unsurudur diyoruz. Raşit Kısacık da kanaat önderi olarak değerlendirilen biridir. Oradaki 3 havuzlar dediği yer Köşebaşı’nda bir yer var baktılar oraya. Bir de ayrıca üç havuz denilen Zorbalı kısmında bir yer var. Bu iki yerde 3 havuz var. Eski esas Üç Havuzun olduğu yerler tarla, bahçe olmuş ta 50 sene öncesinden yok olmuş yok edilmiş, kuyuya dönüştürülmüş. Oradaki çeşmeler bitmiş. Ama Köşebaşındaki yere arkadaşlar baktılar. Bu havuzların yok edilmemesi noktasında gerekli talimatları vermişizdir, orada Çınar da koruma bandı içerisinde Tabiat Parkları tarafından tescil edilmiş bir unsurdur. Biz hemen gelir gelmez oranın kamulaştırılması, koruma altına alınarak buranın mesire yeri olması noktasında çalışmalarımız yaptık.  Battalgazi’deki Kümbetler, Türbeler, surlar, namazgâhlar, hanlar, hamamlar, kervansaraylar, kışlalar hepsini yaptık. Bu nasip kısmet. Oradaki camilerimizin, kümbetlerimizin, türbelerimizin, surlarımızın, namazgâhlarımızın buradaki hanların, hamamların, kışla dediğimiz askeri kışlanın hepsinin yapacağız demiyoruz hepsi yapılıyor. Bitti, yapılıyor.  Şahabe-i Kübra medresesi ile ilgili kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Oradaki bir okulu da biz kaldırdık. Anadolu Lisesi’ni de aşağıya yaptırdık. Bunları topluma pek söyleyemiyoruz. Ulucami’nin karşısında otopark olan yeri kamulaştırdık. Camide çok büyük sıkışıklıklar oluyordu.

Şimdi Ulucami’nin karşısındaki okulu da yıktık. Aşağıya onun karşısına da bir okul yaptırdık. Orada 2 tane şahıs parseli var. Onlar da kurula girdi. Kuruldan oranın kazı alanı olduğuna dair karar alması lazım. Bu karardan sonra oranın kamulaştırmasını da yapacağız. Oradaki Şahabe-i Kübra diye tabir ettiğimiz Mevlanaların, Sadrettin Konyevilerin, İbnul Arabilerin öğretmenlik ve hocalık yaptığı ve Anadolu’yu irşat eden Selçuklu sultanlarının yetiştiği Şahabe-i Kübra medresesini yeniden ayağa kaldıracağız. Eskiden beri Malatya’ya iki üniversite gerektiğini dile getirdik. 2004’ten beri söylüyorum. Neden çünkü diğeri Şahabe-i Kübra medresesi, diyelim ki birisi İnönü Üniversitesi diğeri Şahabe Sura medresesi o da Battalgazi’ye yapılacak ikinci üniversite olduğu için askeri kışlayı aldık. Şu anda orada Ziraat Fakültesi, su ürünleri fakültesi, 4 tane meslek yüksekokulu var 5. ve 6. da geliyor. Şehre bütüncül bakarsanız ve sizin farkınız nedir dediğiniz zaman samimi ve ihlaslı olma hadisesidir.  Yoksa aldığım kitaplardaki sözleri, sloganları yansıtmak söz olarak güzel olur ama içerik olarak boş olduğu zaman boş balon olur. Biri bir toplu iğne batırdığı zaman patlar. Onun bir anlamı olmaz. Ama içi dolu olduğu zaman onu kimse patlatamaz.”
Rahime Gül Erbaş / Sonsöz Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181