İzale-i şuyu ne demek?
İzale-i şuyu ne demek sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; Herhangi bir mal üzerinde hakka sahip ortaklara malın belli oranlarda dağıtılması ya da satılarak payları oranında paylaştırılması diyebiliriz.

İzale-i şuyu ne demek?
Ortakları bulunan bir malın sahiplerine payları oranında bölüştürülmesi veyahut malın satılarak ortaklara eşit oranlarda paylaştırılması durumuna izale-i şuyu denir. Eğer bu malın paydaşlara eşit bir şekilde bölüştürülmesi mümkün değilse yani aralarında uyuşmazlık ya da anlaşmazlık yaşandıysa mahkeme tarafından satışı yapılarak paydaşlara bölüştürülmesi için açılan davaya ise izale-i şuyu davası denir.

Mal sahiplerinden birinin ortaklığın sona erdirilmesi talebi ile mahkemeye başvurması sonucu izale-i şuyu davası açılmış olur. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da bilinen izale-i şuyu davası ile mal bölüştürülebiliyor ise paydaşlara eşit miktarda paylaştırılır. Fakat malın bölüştürülmesi mümkün değil ise taşınmazın satışı yapılarak ortaklara payları oranında dağıtılır. 

İzale-i şuyu davasının açılabilmesi için paydaşlardan birinin Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne dilekçe verilerek başvuru yapması gerekmektedir. Bir kişinin ortaklığın giderilmesi adına dilekçe vermesinin yeterli olduğu izale-i şuyu davasından davacının mahkeme süresince vazgeçme hakkı vardır. Fakat davadan vazgeçilse bile yeniden izale-i şuyu davasını açmak mümkündür.

İzale-i şuyu ne demek sorusunun detaylı cevabını sizler için derledik. İzale-i şuyu davası nedir sorusunun kapsamlı cevabı için tıklayınız.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181