Mülkiyet hakkı nedir?
Mülkiyet hakkı nedir sorusuna kısaca cevap verecek olursak; Türk Medeni Kanunu’nda 683. maddesinde yer alan mülkiyet hakkı kişilerin mallarını kendi isteğine göre kullanabilme ve yararlanabilme hakkına denir.

Mülkiyet hakkı nedir sorusunun detaylı cevabı şu şekilde; Kişilerin taşınır yada taşınmaz mallarını kendi istek ve arzularına göre kullanabilmelerine ve tasarruf edebilmelerine mülkiyet hakkı denir. Ayrıca mülkiyet hakkına sahip olan kişiler malına başkası tarafından zarar gelmesi durumunda zarar veren kişilere dava açabilme yetkisine de sahiptir.

Mevcut olan mülkleri kapsayan mülkiyet hakkına birden çok kişinin sahip olamasına da 'Toplu Mülkiyet' denir. Toplu mülkiyete sahip bir taşınmazda tüm hak sahiplerine ait tek mülkiyet hakkı var ise buna paylı mülkiyet adı verilir. Toplu mülkiyetin diğer bir türü olan elbirliği mülkiyette ise mülkiyet hakkına sahip kişilerin malın tümü üzerinde hakları bulunur. Taşınmaz mülkiyet hakkında bazı kısıtlamalar olur ve bu kısıtlamalar kaldırılamaz.

Mülkiyet hakkı nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz. 

Cemile GEDİKOĞLU / Emlaksayfasi.com.tr


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181