TÜFE nedir?
TÜFE nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse; Açılımı Tüketici Fiyat Endeksi olan TÜFE bir mal veya hizmetin belirli bir zaman aralığında oluşan fiyat değişim oranını ölçer.

TÜFE nedir?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafınca hesaplanan TÜFE, kişilerin ortalama tüketimlerini baz alacak şekilde hesaplanan mal ve hizmetlerin değişim oranlarını ve perakende fiyat değişimlerini ölçen enflasyon oranına denir. 

Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hesaplanan TÜFE değerleri sayesinde enflasyon ölçülür. Gayrimenkul sektörü ve Türkiye ekonomisi için önemli bir değer olan TÜFE, kira artışlarından belirlenmesinden parasal değerlerin enflasyondan arındırılması gibi bir çok konuda esas alınır.

Toptan satılan malların fiyat artışlarını gösteren endekse ise TEFE denir. Toptan Eşya Fiyat Endeksi yani TEFE ile TÜFE arasında en belirgin özelliklerden birisi; TEFE fiyat artışlarının maliyet kısmını gösterirken TÜFE ise fiyat artışlarının talep kısmını gösterir. Diğeri ise; TÜFE, tüketicinin eline geçen malların fiyatını ölçerken TEFE hammadde ve yarı mamullerin de fiyatını ölçmektedir.

TÜFE nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181